Wie krijgt huurwoning bij scheiding?

Beeld: Chameleonseye/Shutterstock

Na een scheiding zal je waarschijnlijk niet meer samen met je ex in een huis willen wonen. Als jullie een huurwoning hebben samen, dan moet je goed overleggen wat er met deze woning gaat gebeuren. Er bestaan twee verschillende situaties.

Samen of alleen op huurcontract

Bij een huurwoning verschilt het of jullie samen op het contract staan, of alleen één van jullie. Als jullie hier allebei opstaan, dan moeten jullie bij de scheiding allebei de huur opzeggen. Let op! Als je een geregistreerd partnerschap of een huwelijk had met je ex, dan ben je automatisch medehuurder geworden. Denk er in deze situatie dan ook aan om je huur op te zeggen. Als jij of je partner in de woning wil blijven, dan moet hierover worden overlegd met de verhuurder. Je kunt namelijk alleen in de woning blijven als je wordt geaccepteerd als alleenhuurder.

Alleen in huurwoning na scheiding

Als je alleen in de woning blijft en ook al de oorspronkelijke huurder was, dan hoef je verder niks aan te passen in het contract. Wel moet je hierover communiceren met de verhuurder. Als je nog niet de oorspronkelijke huurder was, dan kun je na overleg met je ex ook in de huurwoning blijven. Het contract kan blijven lopen, maar je moet de verhuurder er dan wel van op de hoogte stellen dat je alleen in het huis woont. Dit kan per aangetekende brief. Zou jij nog graag in je woning willen blijven na een scheiding?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst