Wat verandert er in je belastingaangifte bij een scheiding?

Beeld: AntonioGuillem/Shutterstock

Na een scheiding veranderen er veel dingen op financieel gebied. Je moet met verschillende dingen rekening houden. Zo ook met de belastingaangifte. Hoe zit het daarmee eigenlijk na een scheiding?

Geen fiscale partners meer

Na een huwelijk ben je geen fiscale partners meer als je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven (geef dit tijdig door aan de gemeente) en als jullie advocaat een verzoek heeft gedaan tot scheiding bij de rechtbank. Bij een geregistreerd partnerschap moet de overeenkomst door beide partijen zijn ondertekend. Let op! Voordat dit is gebeurd ben je dus nog wel fiscale partners. Je kunt ervoor kiezen om in het jaar dat jullie uit elkaar gaan nog fiscale partners te blijven. Dit kan voor jullie financiële voordelen hebben. 

Alimentatie belastingaangifte

Als je partneralimentatie betaalt, dan kun je dit doorberekenen in je belastingaangifte. Je kunt namelijk betaalde alimentatie en de kosten voor andere onderhoudsverplichtingen van je aangifte aftrekken. Dit is niet mogelijk bij kinderalimentatie. Als je van de andere kant juist alimentatie krijgt, dan hoort dit bij je inkomen in de belastingaangifte.

Voorlopige aanslag aanpassen

Het kan zijn dat je al een voorlopige aanslag hebt ontvangen voordat je ging scheiden. Als de scheiding bij de rechtbank is doorgevoerd, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en de aangifte aan te passen aan je huidige situatie. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan in de toekomst. Ook voorkom je zo dat je na de scheiding veel te weinig terugkrijgt, terwijl je het geld goed kan gebruiken. Ken jij je financiële voordelen na een scheiding?

 


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst