Wat regelen bij boedelscheiding in gemeenschap van goederen?

Beeld: AfricaStudio/Shutterstock

Na een scheiding moeten bezittingen worden verdeeld. Misschien zit je helemaal nog niet met je hoofd bij deze gedachte, maar het is belangrijk om dit duidelijk op een rijtje te hebben. Zo kun je ervoor zorgen dat jij uiteindelijk dat leuke beeld met emotionele waarde mag houden. Wat komt er allemaal kijken bij een boedelscheiding?

Boedel gemeenschap van goederen

Bij de boedelscheiding wordt niet alleen gekeken naar de inboedel, maar bijvoorbeeld ook naar jullie schulden, verzekeringen en pensioenregelingen. Hierbij hoort ook de waarde van jullie gezamenlijke woning. Deze waarde wordt vastgelegd op de dag waarop het verzoekschrift voor de echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend. Daarbij moeten jullie ook keuzes maken voor de verdeling van jullie rekeningen. Houdt iemand van jullie de rekening? Zeggen jullie de rekening op? Of houden jullie de rekening nog even als gezamenlijk ‘echtscheidingspotje’? Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is alles in principe van jullie beiden. Alles moet hierbij eerlijk worden verdeeld. Het is hierbij gemakkelijk om eerst een lijst te maken van al jullie bezittingen, waarna jullie er de waarde achter zetten. Hierdoor kan eerlijk worden verdeeld wie, wat krijgt. Het kan erg ingewikkeld zijn om hier een eerlijke verdeling in te maken en het hier samen met je ex over eens te worden. Het is daarom handig om hierbij hulp in te schakelen.

Verknochte goederen

Er zijn uitzonderlijke goederen die niet binnen de gemeenschap van goederen vallen: verknochte goederen. Dit zijn spullen waarvan het meteen duidelijk is dat er een sterke emotionele waarde achter zit. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een gouden ketting die is geërfd door een grootmoeder. Iets is niet zomaar een verknocht goed. De Hoge Raad heeft hier strenge regels voor. Als er een uitsluitingsclausule is, dan vallen schenkingen en testamenten ook buiten de verdeling. Heb jij verknochte goederen die je heel graag voor jezelf wil houden?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst