Wat is een scheiding van tafel en bed?

Beeld: Cookiestudio/Shutterstock

Bij een scheiding van tafel en bed willen jij en je partner niet meer samenleven, maar ook niet officieel scheiden. Scheiden van tafel en bed is een bijzondere vorm van scheiden die net als een officiële scheiding via de rechtbank verloopt. Het huwelijk blijft hierdoor in stand. De rechten en plichten van het huwelijk blijven dus ook in stand. Maar de partners gaan wel los van elkaar wonen. Ook moet er een soortgelijke procedure in worden gegaan als bij een officiële scheiding. Waarom gaan mensen eigenlijk scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed, waarom?

Scheiden van tafel en bed wordt nog gedaan voor het geloof. Bij sommige geloven is officieel scheiden niet wenselijk. Het kan ook worden gedaan als jullie officieel nog geen echtscheiding willen, het voor jullie niet meer mogelijk is om samen te leven of als dit op financieel gebied voor jullie het voordeligste is. Op financieel gebied kan het bijvoorbeeld gaan om een partner die een eigen bedrijf wil beginnen en daardoor vermogen nodig heeft, of om iemand die nog een woning heeft met restschuld die nog moet worden verkocht. Als je graag je eigen bedrijf wil beginnen en je partner maar geld blijft lenen, dan kan dit voordelig zijn. De schulden die je partner maakt na een scheiding van tafel en bed staan niet meer op jouw naam. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan wordt dit bij een scheiding van tafel en bed veranderd in huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat jullie gezamenlijke inkomsten, vermogen en schulden moeten worden verdeeld. Het is dus niet meer gezamenlijk goed. Bij een scheiding van tafel en bed heb je een advocaat nodig. De rechtbank is namelijk ook betrokken bij een scheiding van tafel en bed. Als er kinderen bij betrokken zijn, moeten er ook ouderschapsplannen worden opgesteld. Het gezamenlijke ouderschap blijft overeind, maar er moeten wel omgangsregels worden opgesteld omdat jij en je partner nu afzonderlijk van elkaar leven.

Voordelig?

Het is al een tijdje toegestaan om tijdens het huwelijk gescheiden van elkaar te wonen. Daarom komt scheiden van tafel en bed eigenlijk ook bijna niet meer voor. Bij een scheiding van tafel en bed ga je een soortgelijke procedure in als bij een officiële echtscheiding. Dit is niet het geval als jullie gewoon even gescheiden van elkaar gaan leven. Bij een scheiding van tafel en bed moet je dus ook kosten van een advocaat betalen, terwijl je misschien nog niet eens zeker bent of je echt wil gaan scheiden. Denk hier dan ook eerst goed over na. Als je gescheiden bent van tafel en bed, dan heb je wel nog ruimte om keuzes te maken. Als je de scheiding van tafel en bed wil beëindigen kun je of officieel gaan scheiden, of de scheiding van tafel en bed gewoon beëindigen. Dit bijvoorbeeld als jullie er toch achter komen dat jullie niet zonder elkaar kunnen. Zou jij kunnen scheiden van tafel en bed?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst