Wat gebeurt er met partnerpensioen na een scheiding?

Beeld: Stockfour/Shutterstock

Bij een scheiding komen veel financiële aspecten kijken. Ook als jullie ouder worden of als jullie op latere leeftijd pas gaan scheiden. Er moet dan namelijk worden gekeken hoe het zit met de pensioenen. Zo ook met het partnerpensioen. Dit is een aanvullend pensioen dat je ontvangt als je partner overlijdt.

Recht op partnerpensioen

Je hebt niet altijd recht op partnerpensioen. Dit is alleen het geval wanner dit zo is geregeld op de pensioensregeling van je ex-partner. Er zijn namelijk twee verschillende mogelijkheden bij het partnerpensioen. Zo kan het partnerpensioen op risicobasis zijn opgebouwd. Als dit zo is, dan vervalt het partnerpensioen als je gaat scheiden. Je ontvangt dan dus geen partnerpensioen. Dit is wel het geval als het pensioen van je partner op opbouwbasis is geregeld. Om te zien wat de status is van het partnerpensioen, kun je met DigiD inloggen op Mijn Pensioenoverzicht. Zo heb je een goed overzicht.

Partnerpensioen na scheiding

Als het partnerpensioen is opgebouwd op opbouwbasis, dan heb je als partner recht op een gedeelte van het partnerpensioen dat gedurende jullie huwelijk is opgebouwd. Het kan zijn dat jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt in de huwelijkse voorwaarden. Het kan ook zijn dat jullie tot een goed compromis komen en in het echtscheidingsconvenant de verdeling van het pensioen vastleggen. Heb jij al nagedacht over hoe het zit met het partnerpensioen?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst