Wat gebeurt er met kinderbijslag na scheiding?

Beeld: Africastudio/Shutterstock

Als jij en je partner gaan scheiden en jullie samen minderjarige kinderen hebben, dan heeft één van jullie recht op kinderbijslag. De kinderbijslag zal aan één van jullie worden uitgekeerd. Wie dat is, is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe zit dit precies?

Recht op kinderbijslag

Het is het fijnste als jullie er samen uitkomen over wie de kinderbijslag ontvangt. Als de kinderen bij je ex-partner wonen, dan is het logisch dat deze persoon de kinderbijslag ontvangt. Maar als de kinderen ook vaak bij jou zijn, dan wordt het al lastiger. Voor de kinderbijslag moet je een aanvraag versturen naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als jullie er samen niet uitkomen, dan moeten jullie dit allebei doen. De SVB kijkt dan aan wie de kinderbijslag gegeven wordt. Hierbij gaat de aanvraag voor die als eerste is binnengekomen. Het is dus slim om al snel de aanvraag in te vullen. Als de kinderen bij je ex wonen, dan heeft hij of zij meer recht op kinderbijslag. Het kan ook zo zijn dat het kind bij geen van beiden woont. In dit geval krijgt de ouder de kinderbijslag die financieel het meeste bijdraagt aan het kind. Het is hierbij belangrijk om te weten dat de kinderalimentatie die wordt betaald, wordt gezien als onderhoudsbijdrage van de ontvanger. Betaal jij je partner kinderalimentatie, dan heeft deze partner dus ook meer kans op kinderbijslag.

Kinderbijslag bij co-ouderschap

Als jij en je ex-partner gebruikmaken van co-ouderschap, dan zijn de kinderen evenveel bij jou als bij je ex. In dit geval wordt de kinderbijslag betaald aan degene die hiervoor schriftelijk is aangewezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie dit al hebben vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden. Als het niet duidelijk is aan wie het moet worden gegeven, dan hebben jij en je ex allebei recht op de helft. Ontvang jij kinderbijslag?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst