Wat gebeurt er met je hypotheek na een scheiding?

Beeld: Denphumi/Shutterstock

Na een scheiding moet er veel geregeld worden. Op menselijk gebied, maar ook op financieel gebied. Zo moet er worden gekeken wat er gebeurt met jullie gezamenlijke huis met hypotheek. Er bestaan verschillende scenario’s. Dit meldt de Consumentenbond.


Getrouwd in gemeenschap van goederen


Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en samen een koophuis hebben, dan zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van de woning. Hierbij hebben jullie allebei een eigenwoningschuld. Dit is een individuele schuld die niet overdraagbaar is.


Geen gemeenschap van goederen


Als jullie niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan kan het dat jullie een andere verdeling hebben afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. Als iemand van jullie in het huis blijft wonen, dan zal diegene de ander moeten uitkopen. Het kan zijn dat je hier weer een nieuwe lening voor nodig hebt. Hiervoor gelden andere regels dan voor de hypotheek die jullie samen afsloten.


Hypotheek voor of na 2013?


Welke regels er voor je gelden, heeft te maken met of je voor of na 2013 een hypotheek hebt afgesloten. De hypotheeknormen zijn veranderd in 2013. Voor 2013 kon je soms tot wel 130% van de waarde van de woning lenen. In 2018 is dit 100% van de waarde. Ten tweede mag een aflossingsvrije hypotheek voor nieuwe hypotheken niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning. Ten derde ben je vanaf 2013 verplicht om een nieuwe hypotheek annuïtair, waarbij je iedere maand hetzelfde betaalt, of lineair, waarbij je hypotheeklasten uiteindelijk elke maand iets lager worden, in 30 jaar af te lossen. Dit als je hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen. Ten vierde mag je alleen een hypotheek oversluiten onder de oude voorwaarden als de nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude.


Gescheiden. Wat gebeurt er dan met de hypotheek?


Als jullie gaan scheiden, dan moet er één van jullie uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen door de hypotheekverstrekker. Banken zien deze situatie vaak als een nieuwe hypotheek, waarbij er nog een keer wordt gekeken naar de waarde van het huis en naar het geld van degene die in het huis blijft wonen. Daarbij wordt er gekeken of deze persoon alles wel in zijn eentje kan betalen. Hierbij wordt gekeken naar de nieuwe hypotheeknormen.


Ken je rechten bij hypotheeknormen


Als alles strikt volgens de regeltjes wordt gedaan, dan zou de hypotheek vaak duurder worden. Dit zou er tot kunnen leiden dat jij de hypotheek niet kan overnemen. Maar met de hypotheeknormen wordt juist geprobeerd om jou als consument te beschermen tegen te hoge leningen bij het kopen van het huis. Bij een echtscheiding mag er van de regels worden afgeweken. De hypotheek is een ingewikkelde materie en vereist veel uitzoekwerk. Het is daarom goed om te weten wat je rechten zijn bij een scheiding. Snap jij al een beetje hoe het zit met je hypotheek na je scheiding?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst