Wat gebeurt er met het ouderdomspensioen na een scheiding?

Beeld: Thodonal88/Shutterstock

Na een scheiding moeten er veel dingen worden geregeld. Het ligt voor de hand om meteen aan de slag te gaan met jullie gezamenlijke woning en andere dingen die op dat moment direct van belang zijn, maar vergeet ook zeker niet naar de toekomst te kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met jullie ouderdomspensioen?

Ouderdomspensioen

Het ouderdomspensioen is pensioen dat je ontvangt als je via een pensioenregeling pensioen hebt opgebouwd. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van hoeveel je hebt opgebouwd. Het pensioen wordt namelijk opgebouwd aan de hand van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je opbouwt. Als je werkt, dan betalen jij en je werkgever geld voor jouw pensioen. De werkgever geeft dit geld aan het pensioenfonds. Het pensioen dient als een aanvulling op de AOW-uitkering. Hoe zit het dan met dat pensioen als jullie gaan scheiden?

Scheiding en ouderdomspensioen

Als je gaat scheiden, dan heeft dit ook invloed op je ouderdomspensioen. De helft van het pensioen dat je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd, is namelijk voor je partner. Dit deel krijgt je partner op het moment dat jij met pensioen gaat. Dit wordt uitbetaald totdat iemand van jullie overlijdt. Als je ex overlijdt, dan stopt automatisch ook het ouderdomspensioen dat aan hem of haar werd uitgekeerd. Heb jij al veel ouderdomspensioen opgebouwd?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst