Wat gebeurt er met AOW na scheiding?

Beeld: Rawpixel.com

Als je gaat scheiden, dan verandert er veel in je leven. Zo verandert er heel veel op financieel gebied. Je woont niet meer samen en kunt dus geen kosten meer verdelen. Kijk ook goed wat er gebeurt met je financiën als je al met pensioen bent. Zo moet je kijken naar het ouderdomspensioen, maar ook naar AOW. Want wat gebeurt er eigenlijk met je AOW na een scheiding?

Opgebouwd AOW

Je hebt gedurende je hele leven AOW opgebouwd. Dit gebeurt automatisch als je in Nederland woont. Heb je een tijdje in het buitenland gewoond, dan krijg je niet de volledige AOW. Er wordt dan gekeken hoelang je wel in Nederland hebt gewoond. Na een scheiding moeten er veel dingen worden verdeeld. Zo moet je samen met je ex kijken naar het ouderdomspensioen. Maar bij AOW is dit gelukkig niet het geval. AOW is voor jou persoonlijk opgebouwd. Dit hoef je dus niet te delen met je ex.

AOW na scheiding

Als je gescheiden bent, dan verandert de hoogte van de AOW-uitkering. De uitkering wordt hoger, omdat je allebei ook meer kosten hebt als je apart woont. Als je scheiding is doorgegeven bij de overheid, dan ontvang je vanzelf een bericht over de hoogte van je AOW. Als je wel getrouwd blijft, maar alleen apart gaat wonen, dan moet je aan een aantal eisen voldoen om een hoger AOW-bedrag te krijgen. Het moet duidelijk zijn dat jij of je partner niet meer samen wil wonen, het moet duidelijk zijn dat jullie allebei een eigen leven leiden en jullie moeten niet meer van plan zijn om nog ooit samen te gaan wonen. Weet jij al hoeveel meer AOW je ontvangt na je scheiding?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst