Wat doe je eigenlijk met een echtscheidingsconvenant?

Beeld: WAYHOMEstudio/Shutterstock

Als je gaat scheiden, dan moeten er afspraken worden gemaakt. Het is handig om deze afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Dit is niet verplicht, maar kan erg helpen in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer jij en je partner willen weten wat er gebeurt met de alimentatie na het pensioen. Het is voor de toekomst handig om dit zwart op wit te hebben staan, zodat er geen ruzies meer over hoeven te komen in de toekomst.

Echtscheidingsconvenant opstellen 

Een echtscheidingsconvenant kun je samen met je partner vastleggen. Jullie kunnen er ook voor kiezen om de afspraken te maken samen met een mediator of advocaat. Hierdoor hebben jullie er een professionele blik bij die kan kijken welke keuzes voor jullie het voordeligste zijn. Dit kan ook helpen als jullie er samen niet uitkomen. Als er kinderen bij betrokken zijn, dan moeten er in het echtscheidingsconvenant ook ouderschapsplannen worden opgesteld. Ouderschapsplannen zijn verplicht. Hierin staan bijvoorbeeld dingen over de opvoeding en de verdeling van de kinderen.

Bindende afspraken

Het voordeel van hulp bij een echtscheidingsconvenant is dat een advocaat afspraken afdwingbaar kan maken bij een rechter. Als je partner in de toekomst geen alimentatie betaalt, dan kan er een deurwaarder naartoe worden gestuurd. Als je geen gebruikmaakt van een convenant maar gewoon mondeling met je partner afspraken maakt, dan is niet te bewijzen dat deze afspraken zijn gemaakt. Zou jij gebruikmaken van hulp bij een echtscheidingsconvenant?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst