Wanneer ben ik gescheiden in de gemeente?

Beeld: KarenRoach/Shutterstock

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. Op dat moment moet er nog veel worden geregeld. Samen doorlopen jullie een heel proces. Het is fijn om hierbij dingen af te kunnen ronden, zodat jullie allebei verder kunnen. Echter duurt het nog een tijdje voordat alles officieel is geregeld. Hoe zit dit eigenlijk?

Echtscheiding in gang

Als jullie gaan scheiden, kunnen jullie dit op verschillende manieren aanpakken. Zo kunnen jullie online scheiden of via de rechtbank. Scheiden via de rechtbank wordt veruit het meeste gedaan. In dat geval moet de rechter uitspraak doen over de scheiding. Dit proces gaan jullie aan met een advocaat. Het duurt een tijdje voordat alles uiteindelijk is verwerkt bij de rechtbank en voordat jullie een uitspraak krijgen van de rechter.

Gemeente echtscheiding

Als de uitspraak definitief is, dan wordt dit binnen 6 maanden doorgegeven aan de gemeente waarin jullie zijn getrouwd. De uiteindelijke uitspraak, ook wel de echtscheidingsbeschikking genoemd, is definitief als de gemeente dit heeft geregistreerd in de huwelijksakte. De gemeente waarin jullie zijn getrouwd is misschien niet meer de gemeente waarin jullie nu wonen. Dat is geen probleem omdat de registratie door de desbetreffende gemeente wordt doorgestuurd aan jullie nieuwe gemeente. Woon jij nog in dezelfde gemeente als waar je bent getrouwd?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst