Vrouwen IS-strijders klagen Belgische minister aan

Beeld: EakachaiLeesin/Shutterstock 

Je hebt misschien wel eens gehoord dat iemand van IS voor de rechter werd geslepen, maar nu gebeurde het tegenovergestelde. Twee Belgische weduwen, die eerst samen waren met inmiddels overleden IS-strijders in Syrië, zijn boos. Zij slepen de Belgische minister van Justitie daarom voor de rechter. Hiermee hopen ze dat hun minderjarige kinderen naar België mogen komen. Dit meldt RTL Nieuws.


De vrouwen zijn niet de enige die dit willen. De VRT meldt dat ook Child Focus, een stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite vrouwen, zich aansluit bij de vrouwen. Heidi De Pauw van Child Focus tegen de VRT: ‘’Het is heel erg belangrijk dat de overheid deze Belgische kinderen repatrieert naar België. De kinderen moeten daar leven in zeer ernstige omstandigheden. Ze zijn zeer kwetsbaar.’’ De Pauw vertelt de VRT dat de vraag niet langer is óf de kinderen moeten terugkeren, maar of we bereid zijn deze kinderen te laten wegkwijnen en eventueel te laten sterven. De kinderen van de twee vrouwen zijn niet de enige in Syrië. Er zouden op dit moment ongeveer 145 minderjarigen met een Belgische vader of moeder in het onveilige gebied verblijven.


Al veroordeeld


De vrouwen werden in maart nog veroordeeld tot vijf jaar cel en 6000 euro boete. Dit omdat ze in navolging van hun inmiddels overleden mannen naar Syrië gingen. De advocaat van de vrouwen zegt tegen de VRT dat de moeders aangeven verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen. Ze hebben er spijt van. Maar ze willen wel heel graag dat hun kinderen naar België mogen komen. Zou jij het eerlijk vinden als dit mag?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst