Urgentieverklaring woning na scheiding

Beeld: EvgenyAtamanenko/Shutterstock

Als je gaat scheiden, dan is er veel waar je aan moet denken. Iets waar je waarschijnlijk zelf al snel aan zou denken, is aan de woning. Je wil na een scheiding niet meer met je ex-partner samenwonen. Je wil het liefst meteen dat jij of je partner ergens anders gaat wonen. Maar het kan lastig zijn om snel een woning te vinden. Het kan hierbij helpen om een urgentieverklaring aan te vragen. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Huurwoning urgentieverklaring

Als je op zoek bent naar een huurwoning, dan is het slim om een urgentieverklaring aan te vragen bij woningbouwverenigingen. De woningbouwverenigingen kijken dan of ze akkoord gaan met jouw urgentieverklaring. Dit wordt vaak gedaan als je in een lastige situatie zit. Als je minderjarige kinderen hebt bijvoorbeeld, waardoor je heel snel een andere woning nodig hebt. Wanneer en in welke gevallen urgentieverklaringen worden afgegeven, kan verschillen tussen de verschillende gemeentes.

Voorwaarden urgentieverklaring

Het verschilt dus per gemeente wanneer een urgentieverklaring wordt afgegeven. Maar vaak worden er drie voorwaarden gesteld. Ten eerste moet je buiten jouw schuld om onverwachts te maken krijgen met een grote inkomensachteruitgang. Dit kan het geval zijn wanneer jij het fulltime ouderschap had over de kinderen en je man of vrouw fulltime werkte. Ten tweede moet er een reden zijn waardoor je met je kinderen noodgedwongen je woning uit moet. Ten slotte moet je ernstige hinder ondervinden door sociale omstandigheden. Er moet dan een duidelijk verband zijn tussen je huidige woonsituatie en tussen sociale problemen. Kijk in jouw geval nog even goed wat precies de voorwaarden zijn in jouw gemeente. Vind jij het lastig om een nieuwe woning te vinden na de scheiding?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst