Uitkeringstrekker is rijke rechter uit Irak

Beeld: Sydaproductions/Shutterstock

Rijk zijn in Irak, maar lekker uitkering trekken in Nederland. Dat deed een Irakese man in Utrecht. Hij kreeg jarenlang een bijstandsuitkering van de gemeente. De arme man kon zo tenminste leven in Nederland. Maar het bleek dat deze man helemaal geen gebrek had aan centen. In Irak was hij een hooggeplaatste rechter. Hij zou zelfs bij doodvonnissen betrokken zijn geweest. Hij werkte jarenlang onder het strenge regime van Saddam Hoessein. Dit meldt de Telegraaf.


Toen de man in 1996 naar Nederland kwam, zou hij hebben gezegd gevaar te lopen in Irak. Toch vloog de man opvallend vaak terug naar zijn thuisland. De man werd toen hij in Nederland woonde opnieuw benoemd tot rechter bij het Irakese Strafhof. Hier kreeg hij flinke bedragen uitbetaald. Ondertussen werd zijn bankrekening ook nog lekker gespekt met een Nederlandse uitkering.


Terugbetalen!


De leugens van de uitkeringstrekker kwamen uit omdat zijn Irakese ex-schoonzoon justitie vertelde over de fraude van de man. Niet zo gek dat de ex-schoonzoon wraak wilde. De man zou de ex-schoonzoon hebben veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Dit bleken valse aanklachten te zijn. De rechtbank in Utrecht heeft besloten dat de man zo’n 47.000 euro moet terugbetalen aan de gemeente. Ook krijgt de man geen uitkering meer. De man ging in beroep en zei dat hij helemaal niet werkzaam was in Irak. Dit gelooft de rechtbank niet, omdat er genoeg bewijsmateriaal is tegen de man. Wat vind jij van deze zaak?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst