Schade scheiding verminderen als buur en overheid

Beeld: Rawpixel.com/Shutterstock

Een scheiding is vervelend. Misschien sta je er zelf middenin, of misschien is er iemand uit je omgeving die momenteel in een scheiding zit. Als buitenstaander zou je waarschijnlijk het liefst willen kunnen helpen om de schade te beperken. Maar wat moeten we eigenlijk doen om de schade van een scheiding voor de kinderen te beperken? André Rouvoet van het platform ‘Scheiden zonder schade’ schreef 40 aanbevelingen. Hij schreef hierover op Trouw.

Actielijnen scheiding

Rouvoet verzamelde op initiatief van de Tweede Kamer voorstellen om de schade bij een scheiding voor kinderen te voorkomen. Daarvoor is vorig jaar een ‘Agenda voor actie’ opgesteld, genaamd ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ Rouvoet heeft deze agenda, met meer dan 40 actielijnen, aangeboden aan ministers Dekker en De Jonge. Rouvoet schrijft op de website van Trouw te werken aan de uitvoering van de actielijnen samen met alle betrokken partijen. Zo gaat het over een bewustwordingscampagne, versterking van de positie van het kind en de ontwikkeling van een ‘scheidingsloket’ voor gemeenten.

Verantwoordelijkheid scheiding

Rouvoet beschrijft dat niet alleen de overheid en de hulpverlening van belang zijn, maar zeker ook familie en vrienden. Hulpverlening houdt op een keer op, terwijl familie en vrienden als het goed is voor altijd blijven. Met het programma wil Rouvoet zorgen voor een nieuwe manier van werken waarbij een scheiding niet zomaar even kan worden opgelost door de overheid, maar waarbij er ook goed wordt samengewerkt met partners en ervaringsdeskundigen. Dit om de schade bij kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Wat vind jij van dit initiatief?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst