Schade 'gluurverhoging' moet worden vergoed

Beeld: rock-the-stock/Shutterstock

Je zou denken dat je gegevens bij de Belastingdienst veilig zijn, maar dit blijkt niet altijd het geval te zijn. De Belastingdienst heeft van 2013 tot 2016 inkomensgegevens van een huurder verstrekt aan een verhuurder. Dit terwijl hier geen wettelijke basis voor was. Daarom moet de Belastingdienst de huurder nu een schadevergoeding betalen. De Belastingdienst heeft hiermee namelijk de geheimhoudingsplicht overtreden. Hierdoor heeft de huurder financiële schade opgelopen. De verhuurder heeft hierna namelijk lekker de huur verhoogd. Dit meldt de Telegraaf.


De Woonbond, een belangenbehartiger van huurders, kwam met het begrip 'gluurverhoging'. Dit gaat over de regel waarbij de Belastingdienst inkomensgegevens aan woningcorporaties mag verstrekken. Heb je dus meer geld op de bank staan, dan krijg je hierdoor de kans om meer te moeten betalen. Dit gebeurde dus bij een verhuurder. En dit had de Belastingdienst helemaal niet mogen doen. Vanaf 2016 is in de wet opgenomen dat de gegevens mogen worden verstrekt, dus hier wordt de Belastingdienst niet voor gestraft. Dit gebeurt wel bij de gegevens die zijn verstrekt vóór 2016. Toen was het namelijk nog helemaal niet wettelijk toegestaan. Daarom moet de belastingdienst nu de huurverhoging betalen. Dit gaat om een bedrag van €554,10. Een woordvoerder van de Woonbond liet aan de Telegraaf weten dat deze zaak nu al succesvoller is dan een eerdere collectieve claim. Deze zou zijn afgewezen omdat het een collectief was.

Iedereen eerlijke huur?


De Woonbond is niet achterover gaan leunen na de positieve uitspraak. Ze hebben huurders die iets soortgelijks hebben meegemaakt opgeroepen om een brief te sturen naar de corporatie. Er zijn namelijk meer mensen die een huurverhoging hebben gekregen nadat de belastingdienst vóór 2016 lekker wat gegevens had verstrekt. De Woonbond laat aan de Telegraaf weten na de winst nog niet helemaal tevreden te zijn. De Woonbond vindt de schadevergoeding te laag. De Belastingdienst zet niet bij de pakken neer na het verlies en gaat in hoger beroep. Vind jij het terecht dat de Belastingdienst gegevens over je inkomsten mag geven aan een verhuurder? 


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst