Partneralimentatie terug naar vijf jaar?

Beeld: Pathdoc/Shutterstock

Politieke Partijen VVD, D66 en PvdA willen de tijd dat er partneralimentatie moet worden betaald verkorten. Nu moet er twaalf jaar partneralimentatie worden betaald. Maar hier zijn de politieke partijen het niet mee eens. Ze willen dit graag terugdraaien naar vijf jaar. Dit meldt de NRC.

De partijen willen dus graag de alimentatie verkorten. Maar hierbij zijn er wel uitzonderingen. Dit geldt voor mensen met kleine kinderen of mensen die bijna aan de AOW-leeftijd zitten en daardoor moeilijk een baan kunnen vinden. De partijen willen de alimentatie graag verkorten omdat het volgens hen aan vernieuwing toe zou zijn. Kamerlid Maarten Groothuizen van D66 noemt in een toelichting het voorbeeld waarbij de kinderen al uit huis zijn en het onrechtvaardig kan voelen om je ex te moeten onderhouden. Het aantal jaar alimentatie kan volgens de partijen per huwelijk verschillen. De partijen willen dat het moet worden betaald tot de helft van de duur van het huwelijk. Als iemand twintig jaar getrouwd is, betekent dit echter niet dat hij tien jaar alimentatie moet betalen. Het maximum is vijf jaar.

Poging twee verkorte alimentatie

Het is al de tweede keer dat de partijen proberen om het aantal jaren alimentatie terug te draaien. Het voorstel dat in 2016 werd gedaan, werd duidelijk afgekeurd door de Raad van State. Het zou ver afliggen van de maatschappelijke realiteit en er zou te weinig rekening worden gehouden met dat de zorg uiteindelijk vaak bij de vrouw terechtkomt. Hierdoor zou het minder gemakkelijk zijn om goed op de arbeidsmarkt te verschijnen. Hier hebben de partijen nu op ingespeeld. Voor specifieke gevallen komt er een hardheidsclausule, wat betekent dat er in sommige gevallen van de wetgeving kan worden afgeweken. Als er kleine kinderen bij betrokken zijn of ouderen die een huwelijk hadden van meer dan vijftien jaar, dan kan de alimentatie tien jaar duren. Het is nog niet zeker of het wetsvoorstel van de drie politieke partijen door de Kamer komt. Zou jij dit terecht vinden?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst