Nog partneralimentatie betalen na pensioen?

Beeld: Aerogondo2/Shutterstock

Na een scheiding moet er partneralimentatie worden betaald. Hoelang dit moet worden betaald, hangt af van het huwelijk. Momenteel moet er maximaal twaalf jaar partneralimentatie worden betaald. Misschien wordt dit binnenkort wel een stuk korter, want VVD, D66 en PvdA kondigden even geleden aan dat ze de alimentatie graag willen verkorten naar maximaal vijf jaar. Maar hoe zit het eigenlijk met alimentatie als jullie met pensioen gaan?

Partneralimentatie pensioen

Alimentatie voor de partner is bedoeld om een bijdrage te leveren aan het levensonderhoud van je ex. Wie moet betalen en wat moet worden betaald, verschilt per scheiding. Dit heeft te maken met inkomsten en financiële verplichtingen. Maar hierbij wordt vaak helemaal niet gekeken naar wat er gebeurt met deze bijdrage als iemand met pensioen gaat. Als je met pensioen gaat, dan verandert je financiële situatie. Het kan zijn dat je ex eerder 65 wordt. Als dit het geval is en jij degene bent die moet betalen, dan wordt er op dit moment een herberekening gemaakt van de alimentatie. Dit gebeurt weer opnieuw als jij ook 65 wordt. Er wordt dus een herberekening gemaakt, maar pensioen betekent geen einde van de partneralimentatie.

Einde partneralimentatie

Er zijn gevallen waarin geen partneralimentatie meer hoeft te worden betaald. Dit als de persoon die de alimentatie ontvangt opnieuw een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat. Snap jij waarom je na het pensioen nog steeds alimentatie moet betalen?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst