Mijn ex in het buitenland betaalt geen kinderalimentatie. Wat nu?

Beeld: DavidPradoPerucha/Shutterstock

Je bent volgens de wet samen met je ex verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van je kind. Dit geldt ook op financieel gebied. Er moet bij een scheiding kinderalimentatie worden betaald. Maar als dit niet volgens de regeltjes wordt gedaan door je ex en je ex daarbij ook nog in het buitenland verblijft, dan wordt het lastig. Wat doe je dan eigenlijk?

Internationale verdragen alimentatie

De internationale afspraken voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie staan in het Verdrag van New York. Inwoners van landen die bij dit verdrag zijn aangesloten kunnen een beroep doen op het verdrag als ze problemen hebben met alimentatie. Het Verdrag wordt in Nederland uitgevoerd door het LBIO (Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdrage). Je kunt dus naar het LBIO met alimentatieproblemen als je ex in het buitenland geen alimentatie betaalt.

Voorwaarden inning alimentatie

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het innen van alimentatie door het LBIO. Ten eerste moet het alimentatiebedrag door de rechter zijn vastgesteld. Ten tweede moet er minimaal een maand achterstand zijn. Je kunt dus niet meteen aan de bel trekken als je twee dagen niks ontvangen hebt. Ten derde moet de betalingsachterstand minimaal 10 euro zijn. Ten vierde mag de achterstand niet ouder dan 6 maanden zijn. Wacht dus niet te lang met alimentatie innen! Ten slotte moet het voor je ex-partner duidelijk zijn naar welke rekening hij of zij de alimentatie kan overmaken. Heb jij wel eens nadelen ondervonden van je ex in het buitenland?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst