Mestverwerkingsfabriek Roosendaal kreeg terecht vergunningen

Beeld: AnatoliyKarlyuk/Shutterstock

Niet iedereen houdt van een mestgeur langs zijn huis. Bewoners, milieuverenigingen en bedrijven in Roosendaal gingen dan ook in beroep tegen het besluit van de gemeente om vergunningen te verlenen voor het bouwen en in werking hebben van een biomineralenfabriek. Ze zijn bang voor geuroverlast en voor de eventuele gevolgen voor de luchtkwaliteit, wat weer invloed heeft op de gezondheid. Echter hebben de tegenstanders geen succes. Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft namelijk besloten dat de vergunningen in stand blijven. Dit meldt de Rechtspraak.


Het college mag een aangevraagde vergunning niet zomaar weigeren. Dit mag alleen als het invloed heeft op het milieu. Deze reden noemden de tegenstanders dan ook in de zaak. Maar de rechtbank is van mening dat de gevolgen voor het milieu niet voldoende kunnen worden aangetoond. Dit werd geconcludeerd uit rapporten en adviezen over geluid, geur en luchtkwaliteit. De vergunning voor de biomineralenfabriek, een fabriek die zich bezighoudt met de productie en afzet van hoogwaardige en organische mest, mag er dus gewoon komen.


Aparte fabriek


In Nederland is er geen fabriek die op dezelfde manier mest verwarmd en de mest tot korrels verwerkt. Daarom was er niet echt vergelijkingsmateriaal, waardoor er vooral van theoretische berekeningen werd uitgegaan. De tegenstanders van de fabriek waren het hier niet mee eens. Maar de rechtbank gaat ervan uit dat ook in de praktijk aan de normen zou worden voldaan. Dit omdat hier in de vergunning ook duidelijke voorwaarden voor zouden zijn. Snap jij waarom de tegenstanders zo tegen deze fabriek zijn?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst