Mag een kind na scheiding zelf weten waar hij woont?

Beeld: Lightfieldstudios/Shutterstock

Na een scheiding zullen jij en je partner afzonderlijk van elkaar gaan wonen. Dit is lastig als er kinderen bij betrokken zijn. Want in veel gevallen willen de kinderen zowel bij hun papa als bij hun mama zijn. Jij en je partner kunnen allebei een voorkeur hebben voor de verdeling van de kinderen, maar het is natuurlijk het fijnste als jullie kinderen het hier zelf ook mee eens zijn. Wat is eigenlijk de invloed van de mening van je kind hierin?

Jonger dan 12 jaar

Als je kinderen jonger dan 12 jaar zijn, dan wordt over het algemeen door de rechter beslist bij wie het kind wanneer is. Er wordt wel geluisterd naar wat het kind te zeggen heeft, maar met een leeftijd jonger dan 12 jaar zijn kinderen over het algemeen volgens de rechtbank nog niet in staat om zelf te kiezen of ze liever bij hun papa of mama zijn. De rechter zou hierbij goed kijken wat de omstandigheden van het kind zijn.

Ouder dan 12 jaar

Vaak wordt gedacht dat een kind ouder dan 12 jaar helemaal zelf kan beslissen of hij bij zijn vader of moeder wil wonen. Dit is niet helemaal waar. Kinderen boven de 12 jaar hebben inderdaad invloed op of ze grotendeels bij hun vader of moeder komen te wonen. Maar uiteindelijk is hun voorkeur niet bindend voor de rechter. Kinderen kunnen wel via een kindverklaring aangeven bij wie ze het liefste willen wonen. Als je kind ouder dan 12 jaar is, dan kan het kind worden gehoord bij de kinderrechter. Hiervoor wordt het kind dan zelf uitgenodigd bij de rechtbank. De mening van het kind wordt door de rechter meegenomen in zijn beslissing, maar de mening hoeft niet helemaal gevolgd te worden. Wat vind jij van deze regels?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst