Krijg ik bijstand na een scheiding?

Beeld: Minervastudio/Shutterstock

Je ex werkte lange dagen terwijl jij altijd bij de kinderen bleef. Je hebt zelf daarom nooit echt een goedverdienende baan gehad. In principe niet zo erg, omdat jullie er samen met het inkomen van je ex wel uitkwamen. Maar bij een scheiding is dit niet meer het geval. Jullie zijn na een scheiding geen fiscale partners meer. Bij een scheiding kan er worden gekeken of je in dit geval recht hebt op een bijstandsuitkering.

Bijstandsuitkering na scheiding

Een bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die niet zelf in levensonderhoud kunnen voorzien. Ook hebben deze mensen geen recht op andere uitkeringen of regelingen. Hier zitten nog meerdere regels aan. Als je een hele rijke man hebt die je genoeg alimentatie betaalt, dan heb je geen recht op bijstand omdat je al in je levensonderhoud kunt voorzien. Je moet daarom bij de aanvraag van bijstand kunnen aantonen dat je man of vrouw onvoldoende alimentatie kan betalen. 

Recht op bijstand?

Jaarlijks verandert je koopkracht. Alles wordt net iets duurder of juist net iets goedkoper. Bij een bijstandsuitkering verandert de grens waaronder je moet zitten om bijstand te krijgen ook constant. Zoek dan ook eerst goed uit of jij onder dit bedrag zit. Het gaat hierbij niet alleen om inkomsten, maar ook om bezittingen. Heb je een uitpuilende spaarrekening, dan mag je dit geld eerst opmaken voordat je recht krijgt op bijstand. Daarbij heb je pas recht op de uitkering als je niet meer samen met je ex-partner woont. Denk jij dat je recht hebt op een bijstandsuitkering?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst