Kinderalimentatieplicht bij echtscheiding

Beeld: DONOT6_STUDIO/Shutterstock

Als je kinderen hebt en gaat scheiden, dan komen daar veel dingen bij kijken. Het moet niet alleen aan de kinderen worden verteld, maar er moet ook worden uitgezocht waar de kinderen wanneer gaan wonen. Vaak wonen kinderen na de scheiding vooral bij één van de ouders. Dit wordt ook wel de verzorgende ouder genoemd. De ouder die op dat moment niet de kinderen in huis heeft, moet kinderalimentatie betalen. Dit is eigenlijk een onderhoudsplicht voor de kinderen. Het doel hiervan is om de financiële gevolgen van de scheiding op de kinderen zo klein mogelijk te houden. Kinderalimentatie is verplicht.


De alimentatie moet worden betaald totdat de kinderen 21 jaar zijn. Tot 21-jarige leeftijd moet er genoeg geld zijn voor de verzorgende ouder om de kinderen te onderhouden. Dingen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld eten, drinken, de kinderopvang of zwemlessen. Bij jongeren van 18 tot 21 jaar kan hiervan worden afgeweken. Als de jongeren nog naar school gaan, dan blijft de alimentatie gewoon doorlopen. Maar zodra de kinderen gaan werken en zichzelf kunnen onderhouden, is het soms mogelijk dat de alimentatie kan worden stopgezet.


Partner houdt zich niet aan kinderalimentatieplicht


Kinderalimentatie is dus verplicht. Dit betekent dat je meteen actie kunt ondernemen als je partner niet betaalt. Hierbij bestaan er twee situaties. Staat de alimentatie niet in een uitspraak van de rechter, dan kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) niet meteen worden ingeschakeld. Ook kan zo niet meteen een deurwaarder worden ingeschakeld. Je moet dan eerst naar de rechter gaan, waarvoor je een advocaat nodig hebt. Staat de alimentatie wel in een uitspraak van de rechter, dan kun je meteen een deurwaarder of het LBIO inschakelen. Betaalt jouw partner altijd netjes de alimentatie?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst