Kijk naar levensverzekeringen bij een scheiding

Beeld: Baranq/Shutterstock

Heb jij veel verzekeringen afgesloten tijdens je huwelijk? Dan is dit helemaal niet gek. Volgens het Financieel Dagblad verzekeren Nederlanders zich namelijk meer dan gemiddeld in Europa. Bij een scheiding moet worden gekeken wat er vervolgens met deze verzekeringen gebeurt. Kijk goed naar levensverzekeringen! Dit is bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, een kapitaalverzekering of een lijfrenteverzekering.

Verschillende levensverzekeringen

Er zijn twee verschillende vormen van levensverzekeringen: een verzekering bij leven en een gemengde levensverzekering. Bij een verzekering bij leven wordt er alleen geld uitgekeerd als de verzekerde op dat moment nog in leven is. Bij een gemengde levensverzekering wordt er uitgekeerd als de persoon na de einddatum nog in leven is, maar ook als de persoon overlijdt voor de einddatum. Als je gaat scheiden, dan moet in beide gevallen worden gekeken wat er nu moet worden gedaan met de verzekeringen. Sommige verzekeringen kun je niet zomaar stoppen, zoals een levensverzekering die is afgesloten bij een bank om een hypotheek af te lossen. Je moet dan samen een goede tussenoplossing vinden.

Splitsen levensverzekering

Sommige levensverzekeringen kun je wel verdelen na een scheiding. Als je bijvoorbeeld een verzekering hebt met waarde opbouw, dan verdeelt de verzekeraar de opgebouwde waarde en de premie die jullie allebei betaalden. Je kunt dan de verzekering laten doorlopen, of de verzekering afkopen. Na een scheiding zit je vaak krap bij kas. De extraatjes van de levensverzekering kun je op dat moment wel gebruiken. In dat geval kan het aantrekkelijk zijn om af te kopen. Dit kan wel extra kosten met zich meebrengen. Omdat je de verzekering eerder eindigt moet je waarschijnlijk belasting betalen over een deel van de afkoopwaarde. De levensverzekeringen na een scheiding zijn een doolhof. Het kan daarom in jullie situatie geschikt zijn om hierbij hulp te vragen. Heb jij al gedacht aan de levensverzekeringen?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst