Is co-ouderschap voor jullie geschikt na een scheiding?

Beeld: EvgenyAtamanenko/Shutterstock

Als jullie kinderen hebben en gaan scheiden, dan is het belangrijk om goed op orde te hebben hoe het gaat met de verdeling van de kinderen. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om te werken met co-ouderschap. Het is goed om te weten dat er voor co-ouderschap een goede omgang mogelijk moet zijn tussen jou en je ex-partner. Er moet namelijk veel worden overlegd. Voor de kinderen is het belangrijk dat er één lijn is, zodat ze niet het ene wel mogen bij papa maar niet bij mama. Bij co-ouderschap wonen de kinderen evenveel bij jou als bij je ex-partner. Hoe zit dit precies?

Co-ouderschap na scheiding

Co-ouderschap kan op verschillende manieren worden ingevuld. Zo kunnen jullie afspreken dat de kinderen de ene week bij jou zijn en de andere week bij je partner, maar jullie kunnen ook afspreken dat de kinderen van maandag tot woensdag bij jou zijn en van donderdag tot zondag bij je partner. Co-ouderschap klinkt heel mooi, maar is in de praktijk vaak erg lastig en ook niet altijd fijn voor het kind. Het kind heeft zo niet echt een vast thuis. Dit is lastig als hij of zij bijvoorbeeld wil afspreken met vriendjes of vriendinnetjes. Ook kan het op papier lastig zijn, omdat het kind zo overal op twee adressen moet worden geregistreerd.

Voorwaarden co-ouderschap

Co-ouderschap kan goed werken als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moeten jullie allebei overdag deels beschikbaar zijn voor de dagelijkse verzorging, opvoeding en opvang. Dit betekent dat jullie parttime werken, of flexibel zijn met jullie werk. Daarbij moeten jullie goed met elkaar kunnen overleggen. Ten slotte moeten jullie dichtbij elkaar wonen, zodat de kinderen bijvoorbeeld geen problemen krijgen met hun school. Vaak wordt een co-ouderschap toch aangevuld met omgangsregelingen om alles duidelijker te maken. Dit wordt vaak ook gedaan als een ouder een nieuwe relatie krijgt. Lijkt co-ouderschap jou geschikt?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst