Is co-ouderschap iets voor jullie?

Beeld: Georgerudy/Shutterstock

Als jullie gaan scheiden en kinderen hebben, dan moeten er afspraken worden gemaakt over wat er gebeurt met de kinderen na de scheiding. Dit wordt vastgelegd in ouderschapsplannen. Tijdens het samenstellen van deze plannen kunnen jullie kijken of co-ouderschap voor jullie voordelig is. Maar wat houdt co-ouderschap eigenlijk in?

Co-ouderschap na scheiding

Bij co-ouderschap zorg je samen met je partner voor de kinderen, ondanks dat jullie niet meer samen zijn. Hierbij zijn de kinderen ongeveer evenveel bij jou als bij je partner. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat de kinderen de ene week bij jou zijn en de andere week bij je partner. Als de kinderen naar school gaan in bijvoorbeeld Eindhoven, dan moet je als ouders dus allebei in de buurt van de school van de kinderen blijven wonen. Afspraken hierover zullen in het co-ouderschapsplan komen te staan. In dit plan staan ook de afspraken over een gelijke verdeling van de kosten.

Past co-ouderschap bij ons gezin?

Bij het aangaan van een co-ouderschap is het belangrijk om te kijken naar of dit wel bij jullie past. Om het tot een succes te maken, moet er overleg mogelijk zijn. Jullie moeten in staat zijn om elkaar nog vaak te kunnen zien en spreken. Daarbij moet er ook naar de kinderen worden gekeken. Kan jullie zoon of dochter niet goed tegen veranderingen en wil hij of zij graag een vaste plek hebben? Dan is het niet de beste oplossing om hem of haar iedere week weer ergens anders te hebben. Sommige kinderen vinden het juist leuk om steeds afwisseling te hebben. Lijkt co-ouderschap jou een voordelige oplossing?

 


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst