Ik wil een scheiding, maar mijn partner niet

Beeld: Elnur/Shutterstock

Je hebt na een lang proces besloten dat je wil scheiden van je partner. Nu moet je dat nog vertellen aan je partner. Dit is niet gemakkelijk. Een partner kan heftig reageren als hij of zij dit niet had zien aankomen. Het kan dan ook zijn dat je partner in de verdediging gaat en niet akkoord gaat met een scheiding. Wat doe je dan?

Scheiden van partner

Geef ten eerste je partner wat tijd. Hij of zij moet de tijd hebben om te verwerken wat net tegen hem of haar is gezegd. Het is normaal om eerst in de ontkenning te gaan. Maar later slaat dit gelukkig vaak wel om in acceptatie. Is dit niet het geval, dan kun je proberen of het wel lukt met behulp van anderen. Zo kun je een mediator inschakelen die samen met jullie in gesprek kan gaan. Probeer niet overhaast te werk te gaan en het even de tijd te geven met jullie mediator. Helpt dit ook niet, dan kun je ervoor kiezen om te scheiden op tegenspraak.

Scheiden op tegenspraak

Bij scheiden op tegenspraak moet je zelf een advocaat nemen. Deze advocaat zou waarschijnlijk eerst nog proberen of er onderhandelingen mogelijk zijn met je ex. Als dit ook niet werkt, kan hij ervoor zorgen dat je kan scheiden op tegenspraak. Je dient dan alleen een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Je partner wordt hiervan op de hoogte gebracht door een deurwaarder. Op dit moment is de scheiding echter nog niet definitief. Je partner krijgt de kans om een verweerschrift in te dienen en kan in hoger beroep gaan. Hier krijgt hij of zij drie maanden de tijd voor. Heb jij het probleem dat je partner absoluut niet wil scheiden?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst