Hypotheekrenteaftrek bij scheidingen. Hoe zit dat eigenlijk?

Beeld: DeanDrobot/Shutterstock

Op financieel gebied is scheiden soms erg ingewikkeld. Als jullie samen een huis met hypotheek hebben, dan komen hierbij allerlei regels kijken. Zo moet er ook worden gekeken naar de hypotheekrenteaftrek. Blijft dat aftrekbaar na een scheiding?

Als er in de huwelijksvoorwaarden niks aparts is vastgesteld, ziet de Belastingdienst de schuld als de helft voor de een en de andere helft voor de ander. Als je, je partner wilt uitkopen om in het huis te kunnen blijven, dan wordt dit gezien als een nieuwe hypotheekschuld. Wil je voor een volledige nieuwe hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen, dan moet je in 30 jaar de lening annuïtair, waarbij het bedrag per maand hetzelfde is, of lineair, waarbij het bedrag per maand steeds minder wordt, aflossen. Als je lekker in jullie oude huis wil blijven wonen, dan bestaan er volgens de Consumentenbond eigenlijk drie scenario’s. Je ex betaalt alle rente, je ex betaalt de helft van de rente of jullie verkopen de woning.


1. Ex betaalt de hele hypotheekrente

Het kan zijn dat je ex alle rente betaalt, omdat dit voor hem of haar ook voordelen heeft. In de eerste 24 maanden gelden er dan de volgende regels:
• Voor je ex is de helft van de rente aftrekbaar.
• De andere helft is aftrekbaar als betaalbare alimentatie. Dit gedeelte geef jij bij de belastingdienst op als ontvangen alimentatie, waarover je belasting betaalt. Jij betaalt hetzelfde bedrag voor de eigen woning, maar profiteert hierbij niet van de renteaftrek.
• Jullie geven allebei de helft van het eigenwoningforfait, de fiscale bijtelling bij je inkomen in verband met jullie koopwoning, op.
• Als jullie hebben afgesproken dat je huur betaalt aan je ex, dan hoeft dit niet te worden opgegeven bij de Belastingdienst.


2. Ex betaalt de helft


De regels die hierbij gelden in de eerste 24 maanden:
• Als je ex de helft van de rente betaalt, dan geef jij de helft van het eigenwoningforfait op als ontvangen alimentatie. Daarbij geeft je ex ook de helft van zijn eigenwoningforfait op. De helft hiervan mag hij opgeven als betaalde partneralimentatie en de rente is hierbij voor hem of haar aftrekbaar.

En na 24 maanden?


Na 24 maanden is het klaar met het feest. De rente is dan niet meer aftrekbaar. Op dat moment moet de vertrokken partner de helft van de WOZ-waarde, de waarde van de woning, opnemen in box 3. Deze mag hierbij de lening die nog loopt voor het huis aftrekken van zijn vermogen in box 3. Hierbij moet wel worden uitgekeken met de schuldendrempel. Het bedrag van de schuldendrempel kan per jaar verschillen, maar in 2018 is het bedrag 3.000 euro. Gezamenlijke schulden moeten hoger zijn dan 6.000 euro. Alleen het gedeelte dat boven de drempel uitkomt, mag worden afgetrokken van je vermogen.

3. Jullie verkopen het huis

 

Een derde scenario is dat jullie het huis verkopen. Na de verkoop van het huis kunnen jullie de hypotheek aflossen en hierna moeten jullie dan allebei weer een nieuwe hypotheek afsluiten voor de nieuwe woningen. Als er hierbij overwaarde is, dan kom je in aanraking met de eigenwoningreserve. Dit ontstaat als jullie het huis met winst kunnen verkopen. De overwaarde hiervan kun je gebruiken voor de koop van een nieuw huis. Anders is de hypotheekrente namelijk niet meer aftrekbaar. Het kan ook zijn dat jullie een restschuld overhouden, waarbij de verkoop van het huis niet voldoende is om de lening af te lossen. In sommige gevallen kan de restschuld worden kwijtgescholden. Dit als er sprake was van een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wat doe je met de hypotheek na de scheiding?

 

De hypotheek en de teruggave inkomstenbelasting zijn ingewikkelde zaken. Het is daarom slim om te weten wat hierbij je rechten zijn. Welk scenario ziet er voor jou het voordeligste uit?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst