Hoe zit het met lijfrente na een scheiding?

Beeld: SydaProductions/Shutterstock

Na een scheiding moet er van alles worden verdeeld. Zo moeten de meubels worden verdeeld, moeten de rekeningen worden verdeeld en moet worden gekeken wanneer de kinderen bij wie zijn. Maar er zijn nog meer zaken die verdeeld moeten worden, waar je misschien niet meteen aan denkt. Het is wel erg belangrijk om deze zaken op een rijtje te hebben om problemen in de toekomst te voorkomen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de lijfrente?

Lijfrente

Je kunt je extra verzekeren door middel van lijfrente. Hierbij betaal je een bepaald bedrag per maand of eenmalig aan een verzekeringsmaatschappij. De premie die je hierdoor opbouwt kan worden uitgekeerd op een afgesproken moment. Op je 65bijvoorbeeld, waardoor je het niet zo krap hebt als je met pensioen gaat.

Verdelen lijfrente

Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, dan hoeft de lijfrentepolis niet te worden verdeeld. De polis behoort dan tot de persoon waarvan de lijfrente is. Dit moet wel worden verdeeld als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Dit is niet zo gemakkelijk. De premie die je betaalt voor lijfrente kan worden afgetrokken van je inkomstenbelasting. Je hebt dus financieel voordeel gekregen op de lijfrente. Daarom is het niet zomaar gemakkelijk te verdelen. Het gemakkelijkste is echter om het 50/50 te verdelen. Op deze manier kun je de waarde verdelen zonder dat er belastingheffing hoeft plaats te vinden. Je kunt hiervoor opdracht geven aan de bank of verzekeraar. In sommige gevallen kan het juist voordelig zijn om niet 50/50 te verdelen. Dit bijvoorbeeld als de man een veel hoger inkomen heeft dan de vrouw. Kijk wat voor jouw situatie geschikt is en schakel hierbij waar nodig hulp in. Heb jij al gedacht aan de lijfrente?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst