Hoe zit het met gezamenlijk vermogen na scheiding?

Beeld: AlexandrZagibalov/Shutterstock

Bij een huwelijk heb je waarschijnlijk dingen gedeeld. Inkomsten, maar ook kosten. Je zou je partner geen betaalverzoeken hebben gestuurd voor alle boodschappen die je ging doen. Hoe ver die gemeenschap van goederen gaat na een scheiding, hangt af van wanneer en hoe je bent getrouwd. Voor 1 januari 2018 was het de standaard om in gemeenschap van goederen te trouwen. Maar na 1 januari 2018 is dit veranderd. Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen is toen de standaard geworden. Hoe zit dit precies?

Getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen

De beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat individuele schulden en bezittingen van voor het huwelijk ook individueel blijven. Daarbij blijven schenkingen en erfenissen die voor het huwelijk al zijn gegeven ook privé. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd, dan zijn deze kosten en bezittingen in een huwelijk in gemeenschap van goederen gedeeld. Wat bij de beperkte gemeenschap van goederen wel gezamenlijk blijft, is het vermogen dat jullie bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap samen hebben opgebouwd. Ook schulden die in de tijd van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn gemaakt, zijn voor de rekening van zowel jou als je partner. Hieronder vallen ook schulden die je partner in de tijd van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft gemaakt, zonder dat jij hiervan af wist. Bij de nieuwe regeling wordt er eigenlijk een scheiding aangebracht tussen de vermogens. Je hebt het individuele vermogen, maar ook het gezamenlijke vermogen dat is ontstaan ten tijde van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Goede administratie gezamenlijk vermogen

Om onderscheid te maken tussen het vermogen van jou en je man of vrouw, is het belangrijk om een duidelijke administratie bij te houden. Door voordat jullie gaan trouwen al zwart op wit te hebben staan wat van wie is, kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen. Tijdens het huwelijk is het fijn als deze administratie wordt bijgehouden. Houd jij je administratie goed op orde? 


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst