Hoe zit het met alimentatie bij meerderjarige kinderen?

Beeld: pathdoc/Shutterstock

Als je gaat scheiden en je kinderen hebt, dan komt er alimentatie bij kijken. Dit moet sowieso worden betaald totdat het kind 18 jaar is. Maar hierna houdt het nog niet op. Als een kind 18 jaar is betaal je nog steeds alimentatie, wat dan ook wel voortgezette onderhoudsplicht wordt genoemd. Ouders zijn verplicht om financieel bij te dragen aan hun kind tot een leeftijd van 21 jaar. Dit gaat bijvoorbeeld over kosten van een studie of levensonderhoud.

Alimentatie betalen aan kind

Vanaf 18 jaar moet de alimentatie rechtstreeks aan het kind worden betaald. Afspraken over de alimentatie moeten op dat moment ook met het kind zelf worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over afspraken die te maken hebben met draagkracht. Draagkracht geeft aan in hoeverre de ouders financieel sterk genoeg zijn om te kunnen bijdragen aan het kind. Als je zoon of dochter klaar is met studeren en een fulltimebaan heeft, dan kun je overleggen om de alimentatie stop te zetten.

Zelf in levensonderhoud voorzien 

Als je zoon of dochter zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien, dan is de alimentatie waarschijnlijk niet meer nodig. Het kan zo zijn dat je zoon of dochter dit wel nodig vindt. Als je kind ouder dan 21 jaar is, dan ben je niet meer wettelijk verplicht om dit te betalen. Hiervoor ben je dit dus nog wel. Er zijn ook ouders die na het 21levensjaar nog blijven betalen, omdat hun kind bijvoorbeeld nog studeert. Dit kan, maar is niet verplicht. Wat vind jij ervan dat je alimentatie moet betalen?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst