Hoe verdelen we de inboedel bij een scheiding?

Beeld: BudimirJevtic/Shutterstock

Bij een huwelijk heb je gezamenlijke spullen. Deze moeten bij een scheiding uiteindelijk worden verdeeld. Dit is niet makkelijk. Het is daarom belangrijk om geordend te werk te gaan. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Plan maken verdeling inboedel

Het kan fijn zijn om eerst een duidelijke lijst te maken waarin staat welke spullen allemaal verdeeld moeten worden. Dit kan gaan om dingen zoals de televisie en de auto, maar ook om kleine dingen die een dierbare betekenis hebben. Fotoboeken, sieraden of kandelaars bijvoorbeeld. Als jullie hebben opgeschreven wat moet worden verdeeld, kan begonnen worden aan opschrijven wat jullie allebei willen hebben. Het is goed om hier van tevoren al zelf over na te denken, zodat je geen dierbare stukken vergeet. Jullie zullen het niet meteen met alle spullen met elkaar eens zijn. Je zult samen moeten onderhandelen over de verdeling. Als je er samen echt niet uitkomt, kan altijd worden gekeken of jullie er samen met een mediator wel uitkomen.

Waarde inboedel

Bij de verdeling moeten jullie samen bepalen wat de waarde is van de spullen. Bij elektronica moet niet vergeten worden om te kijken naar hoe oud het is. Een televisie van tien jaar oud is niet meer zoveel waard als een televisie van twee jaar oud. Het gaat hierbij niet alleen om geld, maar ook om emotionele waarde. Het kan zo zijn dat een van jullie veel meer spullen wil dan de ander. In dit geval kunnen jullie ervoor kiezen dat iemand van jullie een bedrag betaalt aan de ander. Dit bedrag kan worden bepaald aan de hand van de waarde van de inboedel. Wat vind jij het belangrijkste om te houden bij de inboedel?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst