Hoe verdeel je de financiën bij co-ouderschap?

Beeld: DeanDrobot/Shutterstock

Na een scheiding moet er worden gekeken waar de kinderen gaan wonen. Een optie is co-ouderschap. Hierbij zijn de kinderen evenveel bij jou als bij je ex-partner. Zo kunnen de kinderen de ene week bij jou zijn en de andere week bij je ex. Als je kiest voor co-ouderschap, moet je ook goed kijken naar de financiële kant. Naar welke financiële aspecten moet je kijken als je kiest voor co-ouderschap?

Kinderalimentatie en kinderbijslag

De kinderen zijn bij co-ouderschap 50% bij jou en 50% bij je ex. Toch kan het zijn dat er kinderalimentatie komt kijken bij co-ouderschap. Dit als de ene partner veel meer verdient dan de ander. De partner die minder verdient, wordt dan geholpen met kinderalimentatie. Kijk in jouw situatie of er kinderalimentatie komt kijken bij co-ouderschap. Naast kinderalimentatie moet er bij co-ouderschap ook gekeken worden wat er gebeurt met de kinderbijslag. Bij co-ouderschap kunnen jullie allebei in principe de helft van de kinderbijslag ontvangen.

Heffingskorting bij co-ouderschap

In principe gaat de Belastingdienst ervan uit dat jullie kind bij één van jullie woont. Bij co-ouderschap is dit dus niet het geval. Je hebt recht op heffingskorting als je kinderen hebt en werkt. Dit is een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze heffingskorting kun je alleen krijgen als de kinderen meer dan zes maanden bij je staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Deze combinatiekorting moet je aanvragen. Lijkt co-ouderschap jou een goede optie?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst