Hoe verdeel je bezittingen na geregistreerd partnerschap?

Beeld: InnaO/Shutterstock

Na een geregistreerd partnerschap komen jullie erachter dat jullie toch niet helemaal voor elkaar zijn gemaakt. Jullie willen gaan scheiden en allebei weer individueel verder gaan met jullie leven. Maar wat gebeurt er dan met jullie bezittingen en schulden?

Schulden en bezittingen geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap zijn er twee situaties. Als je een geregistreerd partnerschap hebt zonder partnerschapsvoorwaarden, dan zijn zowel de bezittingen als de schulden van jullie samen. Dit is ook het geval als je man of vrouw schulden heeft die jij niet met hem of haar samen hebt gemaakt. Jullie verdelen dus ook schulden met elkaar die niet per se iets met jou en je ex te maken hebben. Als je een geregistreerd partnerschap nog moet tekenen, dan is het slim om te kijken of jij en je partner vergelijkbare bezittingen en schulden hebben.

Geregistreerd partnerschap met voorwaarden

Als jullie wel partnerschapsvoorwaarden hebben opgesteld, dan loopt het anders. Hierbij hangt het af van de voorwaarden die jullie samen hebben gemaakt. In deze voorwaarden kunnen dingen staan over de verdeling van bezittingen en schulden. Deze voorwaarden moeten worden gevolgd. Ze staan in de notariële akte, het schriftelijke bewijsstuk dat is gemaakt door de notaris. Deze kun je aanvragen bij de notaris. Zou jij graag alles in tweeën delen bij een scheiding? Of liever alles al vastleggen in de notariële akte?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst