Hoe krijg je ouderlijk gezag nadat je uit elkaar gaat?

Beeld: 4PMproduction/Shutterstock

Als je getrouwd bent, dan hebben zowel jij als je partner ouderlijk gezag over het kind. Na een scheiding verandert dit in principe niet. Want ook na de scheiding zijn zowel de vader als de moeder nog verantwoordelijk voor het ouderlijk gezag. Dit is anders als je niet getrouwd bent. In dit geval heeft de moeder het ouderlijk gezag en de vader niet. Dit gezag moet bij de rechter worden aangevraagd. Hoe zit dit precies?

Ouderlijk gezag na verbreken relatie

Ouderlijk gezag wil zeggen dat je recht hebt om belangrijke dingen te beslissen over je kind. Of hij of zij wel of niet ergens voor behandeld wordt bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is of je kind van school mag veranderen als hij heel erg wordt gepest. Als vader wil je waarschijnlijk ook dingen te zeggen hebben over je kind. Dit kan je proberen te regelen via de rechtbank.

Regelen ouderlijk gezag rechtbank

Als je het ouderlijk gezag wil krijgen via de rechtbank, dan moet je wel het kind hebben erkend. Zonder ouderlijk gezag heb je wel sowieso recht op informatie over je kind. Als je kind een belangrijke behandeling moet ondergaan, dan moet je hier als ouder van op de hoogte zijn. Zonder ouderlijk gezag heb je hier echter geen inspraak in. Het is belangrijk dat je bij het aanvragen van ouderlijk gezag het welzijn van je kind in het achterhoofd hebt. Je wil geen grote ruzies maken met je vrouw over belangrijke beslissingen die te maken hebben met je kind. Je kunt het beste ouderlijk gezag uitvoeren als jij en je ex-partner hierbij allebei eerst aan het kind denken en dan pas aan jullie zelf. Was jij getrouwd voordat je uit elkaar ging?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst