Hoe krijg ik bijzondere bijstand bij scheiding?

Beeld: Ritfuse/Shutterstock

Een scheiding kost veel geld. Er komen soms kosten bij kijken die je eigenlijk helemaal niet kan betalen. Kijk hierbij wat je rechten zijn. In sommige gevallen heb je recht op bijzondere bijstand. Dit is een eenmalig bedrag dat je kunt krijgen als je noodzakelijke kosten hebt tijdens de scheiding die je niet kunt betalen.

Bijzondere bijstand

Onder de bijzondere bijstand kunnen kosten vallen voor bijvoorbeeld het aanvragen van alimentatie of de kosten van een advocaat. Of je recht hebt op bijzondere bijstand, heeft te maken met je inkomen in vergelijking met de kosten. De kosten moeten in verhouding tot je inkomen te hoog zijn. Of dit zo is, wordt bepaald door de gemeente.

Bijstand bepaald door gemeente

Je moet de bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt dan of je eventueel in aanmerking komt voor bijzondere bijstand en hoe hoog de vergoeding dan is. Hoe meer geld je verdient, hoe minder bijzondere bijstand je krijgt en hoe meer je dus zelf moet betalen. Begin op tijd met het aanvragen van de bijzondere bijstand. Je kunt het bij de gemeente aanvragen voordat je de kosten gaat maken. Denk jij recht te hebben op bijzondere bijstand?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst