Heb ik recht op ouderlijk gezag na scheiding?

Beeld: YuganovKonstantin/Shutterstock

Je had je kinderen altijd lekker thuis toen je nog samen was met je ex. Maar nu je gaat scheiden moet er een verdeling worden gemaakt. De kinderen kunnen niet bij jou en je man of vrouw tegelijk zijn. Maar welk recht heb je op de omgang met je kinderen na een scheiding?

Ouderlijk gezag kinderen

Het ouderlijk gezag regelt je verantwoordelijkheid voor de veiligheid, gezondheid en ontwikkeling van je kind. Als je ouderlijk gezag hebt, beheer je daarnaast het vermogen van je kind, ben je wettelijke vertegenwoordiger van het kind en ben je onderhoudsplichtig, wat betekent dat je kinderalimentatie moet betalen. Als je samen met je partner nog het ouderlijk gezag hebt, dan kun je samen afspraken maken over de kinderen in een zorgregeling. In deze regeling staat hoe de zorg- en opvoedtaken worden verdeeld. Als je partner geen ouderlijk gezag meer heeft, dan heeft deze persoon soms nog wel recht op omgang met het kind en recht op informatie over het kind. Deze afspraken kun je samen met je ex vastleggen in een omgangsregeling. Je kunt hierin zelf bepalen hoe vaak de kinderen bij jou of je ex zijn.

Geen recht op ouderlijk gezag

Soms wordt het ouderlijk gezag door de rechter alleen maar aan één partner gegeven. Dit op verzoek van deze partner. Dit wordt alleen in uitzonderlijke situaties gedaan. Voorbeelden hiervan zijn emigratie, drugsverslaving, drankverslaving of misbruik. Het belang van het kind staat voorop het en kind mag niet verloren gaan tussen de ouders. Zou jij graag willen dat je partner geen ouderlijk gezag meer zou hebben?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst