Genderneutraal mag in geboorteakte

Beeld: HBRH/Shutterstock

Kan een geslacht van een kind niet worden vastgesteld? Dan mag vanaf nu ’geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’ in de geboorteakte staan. Dit heeft de rechtbank in Limburg besloten, meldt de NOS.


De uitspraak kwam voort uit een zaak waarbij tijdens de geboorte van een persoon het geslacht niet goed kon worden vastgesteld. De ouders gaven daarom maar het kind op als man. Dit zou gemakkelijker zijn voor het kind. Maar de persoon voelde zich helemaal geen man en werd in 2001 daarom ‘vrouwelijk’.


Mannelijk én vrouwelijk


Dit bleek het ook niet helemaal te zijn. De persoon voelde zichzelf genderneutraal. Daarom wilde de aanvrager graag dat er een ‘derde gender’ kwam. En dat is door de rechtbank nu toegestaan. Dit is niet de eerste keer dat er een verzoek wordt gedaan voor een derde gender. In 2007 wees de Hoge Raad een verzoek af omdat de tijd nog niet rijp zou zijn voor een derde gender. Nu is dat wel. Het zou volgens de uitspraak een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie van de belanghebbende zijn als de persoon zich niet als genderneutraal zou kunnen registreren. Wat vind jij van de uitspraak?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst