Geld lenen na een scheiding. Waar let je op?

Beeld: Peterkim/Shutterstock

Een scheiding is niet voordelig voor je financiële situatie. Scheiden kost veel geld en je moet voortaan in je eentje je woning betalen. Het is dan ook erg verleidelijk om na een scheiding meteen geld te gaan lenen. Maar kijk hierbij wel uit! Er zijn wat dingen waarmee je rekening moet houden.

Ben eerlijk over alimentatieverplichtingen

Als je de keuze hebt gemaakt om te gaan lenen, dan is het belangrijk om bij de aanvraag van je lening transparant te zijn. Vergeet niet dat je na een scheiding alimentatie moet betalen. Dit moet je aangeven bij de kredietverstrekker. Doe je dit niet, dan komt het vroeg of laat toch wel uit dat je minder geld tot je beschikking hebt dan de verstrekker denkt. De verstrekker mag namelijk gewoon vragen om in het ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant te kijken.

Kijk uit voor BKR-registratie

Als je een bedrag boven de 250 euro leent, dan houdt Bureau Krediet Registratie (BKR) deze gegevens bij. De kredietverstrekker waar je leent moet deze gegevens verplicht doorgeven aan BKR. Hierdoor kom je in het Centraal Krediet Informatiesysteem te staan. Hier is in principe niks mis mee. Als deze registratie positief is, is er niks aan de hand. Maar als je hypotheek meer dan drie maandtermijnen betalingsachterstand heeft, dan krijg je een negatieve registratie. Met deze registratie wordt het wel heel lastig om nog geld te lenen. Kijk dus goed of het bedrag wat je leent ook kan worden afgelost. Leen geen extreme bedragen die je nooit kant terugbetalen. Wil jij gaan lenen na een scheiding?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst