Freelance journalist krijgt celstraf in Egypte

Beeld: Loannisloannou/Shutterstock

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, waardoor we van alles over elkaar mogen roepen. Maar dit is natuurlijk niet overal zo. Een Egyptische militaire rechtbank heeft een freelance journalist veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor ‘’het verspreiden van valse berichten en lidmaatschap aan een verboden organisatie’’. Ismail Alexandrani, de journalist, zit momenteel al twee jaar in detentie. Dit meldt Villamedia.


De man werd in 2015 opgepakt omdat hij berichtte over de onrust op het Sinaï-schiereiland. Hier plegen extremistische islamitische groeperingen regelmatig aanslagen. Alexandrani is berecht in een militaire rechtbank. Dit is volgens mensenrechtenorganisaties niet eerlijk. Zijn burgerrechten zouden worden geschonden. Persvrijheidsorganisatie CPJ wil dat de journalist zo snel mogelijk vrijkomt. CPJ meldt op haar site dat volgens deputy executive director Robert Mahoney een journalist voor een militaire rechtbank zetten niet alleen de burgerrechten schendt, maar ook de boodschap geeft aan de media dat onafhankelijke berichtgeving niet wordt getolereerd in Egypte.


Mening geven? Naar de gevangenis


Alexandrani staat momenteel een gevangenisstraf van tien jaar te wachten. Hij is niet de eerste journalist in Egypte die naar de gevangenis moet. Egypte is een van de landen waar de meeste journalisten gevangen zitten. Hoe belangrijk vind jij vrijheid van meningsuiting?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst