Fiscale partners blijven na scheiding?

Beeld: Pikselstock/Shutterstock

Een scheiding hoeft niet altijd te eindigen met ruzies. Er zijn genoeg scheidingen waarbij de man en vrouw nog prima met elkaar kunnen omgaan, maar niet meer de liefde voelen die ze eigenlijk willen voelen. In zo’n situatie kan het voordelig zijn om te kijken of jullie na de scheiding nog even fiscale partners kunnen blijven. Dit heeft voor jullie beiden voordelen.

Als je nog even fiscale partners wil blijven, dan zijn hier twee voorwaarden voor. Je moet of nog op hetzelfde adres staan ingeschreven, of nog gehuwd zijn. Als je partner al wel bij een ander adres staat ingeschreven maar jullie nog geen echtscheidingsverzoek hebben ingediend bij de rechtbank, dan kunnen jullie alsnog fiscale partners blijven. Dit stopt in het jaar nadat het echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank of het jaar nadat jullie niet meer samen wonen. In het jaar dat dit gebeurt, mogen jullie nog fiscaal voordeel van elkaar ontvangen als fiscale partners.

Voordelen fiscale partners

Als je fiscale partners bent, dan kun je gunstig je aftrekkosten verdelen. De hypotheekrente van de woning die jullie nog samen hebben kan dan het beste worden toegedeeld aan degene die het meeste verdient. Zo is de renteaftrek maximaal. Misschien wil je na een scheiding niet meteen aan het financiële plaatje denken, maar op lange termijn is dit voor jullie allebei voordelig. Zou jij fiscale partners blijven na een scheiding?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst