Een mediator als bemiddelaar bij scheiding?

Beeld: Wavebreakmedia/Shutterstock

Bij een scheiding komen veel verschillende zaken kijken. Er moeten dingen tussen jou en je ex-partner bemiddeld worden. Het kan zijn dat je er samen met je ex goed uitkomt. Maar het kan ook zo zijn dat jullie er samen niet uitkomen. In dat geval kan het voordelig zijn om te werken met een mediator.

Neutrale mediator

Een mediator is neutraal en staat dus tussen jullie in. Het is eigenlijk een onafhankelijke bemiddelaar, die helpt om oplossingen te vinden waarin jullie je allebei kunnen vinden. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan het emotionele aspect. Een mediator is alleen mogelijk als jij en je ex-partner hier allebei mee akkoord gaan. Werken met een mediator kan geld besparen als jullie hierdoor niet meer de stap naar een advocaat hoeven te maken. Dit is alleen het geval als je een geregistreerd partnerschap hebt en geen kinderen hebt onder de 18 jaar. In de andere gevallen moet ook een advocaat worden gebruikt. Een advocaat is de enige die een verzoekschrift bij de rechtbank in kan dienen. Soms zijn mediators ook advocaten. Dit is handig als je zowel een mediator als advocaat nodig hebt.

Echtscheidingsconvenant

Na mediation komt er een echtscheidingsconvenant op tafel te liggen. Hierin staan alle afspraken die jij en je ex-partner hebben gemaakt. Hierna moet er in de meeste gevallen nog een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank worden ingediend. Daarom is het ook handig als je iemand hebt bij je scheiding die zowel advocaat als mediator is. Dit scheelt tijd en zorgt ervoor dat iemand persoonlijk goed betrokken is bij de scheiding. Lijkt een mediator jou geschikt?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst