Een eigen advocaat bij een scheiding?

Beeld: VGstockstudio/Shutterstock

Bij een scheiding moet je samen met je ex-partner kijken wat het beste is. Willen jullie een gezamenlijke advocaat, of een eigen advocaat? Als jullie samen gezamenlijke belangen hebben en goed uit elkaar zijn gegaan, dan kan een gezamenlijke advocaat fijn zijn. Dit scheelt geld en zorgt ervoor dat jullie allebei tevreden zijn. Maar vaak heb je ook afzonderlijke belangen bij een scheiding. Als jullie minder goed uit elkaar zijn gegaan en allebei jullie afzonderlijke belangen willen behartigen, dan kan het goed zijn om een eigen advocaat te nemen. Hoe gaat dit precies?

Eigen advocaat bij scheiding

Met een eigen advocaat dien je een eenzijdig verzoekschrift in om te scheiden. Je kijkt samen met je advocaat wat jij wil afspreken over bijvoorbeeld de alimentatie en de kinderen. Jouw ex-partner kan dan met zijn eigen advocaat weer een verweerschrift indienen. Dit is eigenlijk weer een reactie op jouw verzoekschrift. Bij een zitting bij de rechter kun je de standpunten die in het verzoekschrift staan, toelichten. Dit gebruikt de rechter om een uiteindelijke uitspraak te doen.

Uitspraak scheiding

Deze uiteindelijke uitspraak heet ook wel een beschikking. Als de beschikking er is, is de scheiding eigenlijk officieel. Het kan wel een hele tijd duren voordat deze beschikking er is. De advocaat van je ex wil natuurlijk het beste voor je ex, jouw advocaat wil het beste voor jou. Er zijn dus verschillende belangen. Scheiden met een eigen advocaat kan hierdoor lang duren. Er moet een goed compromis worden gevonden. Lijkt het jou fijn om te scheiden met je eigen advocaat?


Geef een reactie, of stel een vraag

Let op, het bericht wordt eerst beoordeeld, voordat het wordt geplaatst